Teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte hayatımızın birçok kısmında değişiklikler yaşandı. Tabiri caizse hayatımız sanallaştı. Artık her türlü dosyamızı dijital ortamda saklar olduk(resim, evrak, müzik vs.). Peki bu dosyalar güvende mi? Son birkaç yıldır hemen hepimizin duyduğu fidye yazılımı çoğumuzun ya sıkıntısı oldu ya da olmaya aday bir bilgisayar sorunudur.

Fidye yazılımı nedir

Genellikle e-posta yoluyla hızlı bir şekilde dağılan ve bulaştığı anda bilgisayarınızda ki dosyalarınızı kilitleyen zararlı bir yazılım türüdür. Dosyalarınızı tekrar kullanır hale getirmek için sizden para talep edildiği için fidye yazılımı denmektedir. Ücretini ödeseniz bile dosyalarınızı kurtaramama ihtimalinizde oldukça yüksek.Yaygın olan 2 türü vardır. Şifreleyenler ve kilitleyenler.

Şifreleyen fidye yazılımları, bilgisayarınıza bulaştığında resim yazı program dosyaları gibi belli başlı dosya türlerini şifreleyen türdür. Bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz ama şifreli dosyalarınızı kullanamazsınız.

Kilitleyen fidye yazılımları, bilgisayarınız tamamen kilitleyen ve kullanılmasını engelleyen yazılım türüdür. Şifreyi çözdürmeden dosyalarınıza ulaşamazsınız.

Nasıl korunacağız?

Fidye yazılımları bulaştığında dosyalarınızı kurtarmanız çok zor olduğu için en önemli korunma yöntemi dikkatli olup bulaşmasını engellemektir. Bunun için nasıl bulaştığını bilmeniz gerekiyor. Bu yazılımların en kolay bulaşma yolu e-postalar ve girilen sitelerde ki linkler. Kimden geldiğini bilmediğimiz e-postaları kesinlikle açmayınız. Özellikle bankalardan ve devlet kurumlarından gelmiş gibi gösterilen postalara dikkat edin. Gelen postanın gönderen adresine bakın. Eğer kurumla alakası olmayan bir e-posta adresinde gelmiş ise kesinlikle postadaki hiçbir linke tıklamayın. İnternet faturası size ait olmayan bir borç bilgisi olan postalara da dikkat edin. Şu ana kadar bana gelmiş olan örneklerden yola çıkacak olursak, bana sahte posta ihbarnamesi, elektrik faturası ve telefon borcu geldi. Gönderen posta adresine baktığımda gelen firma ile gönderen posta adresi arasında hiçbir alaka olmadığı için hemen fidye yazılımı olduğu anlaşıldı. Aynı şekilde gezdiğiniz internet sayfalarında ve sosyal medya hesaplarında da tıklamanızın istendiği linklere dikkat edin.

Diğer korunma yöntemi de cihazlarınızda ki dosyalarınızı düzenli harici bir cihaza (harici harddisk, flashdisk, bulut yedekleme gibi) yedeklemek. Tabi yedekleme işleminden sonra cihazınızı bilgisayarınızdan ayırın.

Fidye yazılımlarının şifresi nasıl çözülür

Unutmayın en iyi korunma bulaşmasını engellemektir. Gene de cihazınıza bulaştı ise bir siber güvenlik uzmanından yardım isteyin. Yada ücretini ödemeyi kabul edin. Ama ödeseniz bile dosyalarınızın kurtulamama ihtimalinin yüksek olduğunu da bilin.

fidye yazılımı

Benzer Konular
touch vpn
vpn nedir
bios pili jumper
fidye yazılımı