IP kamera nedir?

Bir internet protokol kamerası veya ip kamera, gözetim için yaygın olarak kullanılan ve analog kapalı devre televizyon (CCTV) kameralarından farklı olarak bir bilgisayar ağı ve internet üzerinden veri gönderip alabilen bir dijital video kamera türüdür.

Bunu yapan çoğu güvenlik kamerası olmasına rağmen, “IP kamera” veya “netcam” terimi çoğunlukla izleme için kullanılanlara uygulanır. Bir IP kamera genellikle merkezileştirilir (kayıt, video ve alarm yönetimini gerçekleştirmek için bir merkezi ağ video kaydedici (NVR) gerektirir) veya merkezileştirilmiş (kameranın herhangi bir yerel veya uzaktaki depolama ortamına kayıt yapabileceği şekiller de NVR gerekmez). İlk merkezi IP kamera, Axis Communications tarafından 1996’da piyasaya sunulan Axis Neteye 200‘dü. IP kameralar 0,3’den (VGA çözünürlük) 29 megapiksel çözünürlüğe kadar mevcuttur.  21. yüzyılın başlarında yüksek çözünürlüklü IP kameralar da tüketiciye sunuldu, ör. 720p veya 1080p ve 16: 9 geniş ekran biçim gibi.

IP kamera

IP kamera standartları

IP kameralar CCTV kameralar gibi CIF, NTSC, PAL ve SECAM gibi formatları kullanır. IP video gözetim standardizasyonu konularına değinmek için 2008 yılında iki sektör grubu kuruldu. Açık Ağ Video Arayüzü Forumu (ONVIF) ve Fiziksel Güvenlik Birlikte Çalışabilirlik Birliği (PSIA). PSIA, Honeywell, GE Security ve Cisco da dahil olmak üzere 20 üye firma tarafından kurulurken ONVIF, Axis Communications, Bosch ve Sony tarafından kuruldu ve şu an her grupta çok sayıda üye var. Ocak 2009’dan itibaren, her grup kendi spesifikasyonlarının 1.0 versiyonunu yayınlamıştı.

Ip kamera ve TCP/IP

IP kameralar, konveksiyonel kablo ile video sinyalleri ileten eski nesil analog kameralardan farklı olarak görüntüleri, TCP / IP protokolünün iletim ve güvenlik özelliklerini kullanarak gönderir.

IP kamera Avantajları

  • Canlı videonun, yeterli erişim ayrıcalıklarına sahip herhangi bir cihazdan görülebilmesini sağlayan uzaktan erişilebilirlik.
  • PoE Ethernet ile güç sağlayarak özel bir güç kaynağı olmadan ethernet kablosu üzerinden güç sağlayabilir. 
  • Kablosuz (Wifi) olarak da kullanılabilme özelliği

IP kamera Dezavantajları

  • Kamera başına ortalama yüksek satın alma maliyeti
  • Erişim bilgileri güvensiz ise ve kamera bir video kaydediciden bağımsız olarak erişilebildiğinden güvenlik tehlikeye atılabilir
  • Kamera için internet bağlantısı bağlantısı ayarlarını yapmak karmaşık olabilir ve bazı IP kameralar dahili statik DNS içerse de Statik IP Adresi veya DNS gerektirebilir.
Güvenlik sorunları

Bir CCTV / DVR sistemi gibi, eğer video özel bir ağ veya intranet yerine kamusal internet üzerinden iletilirse, sistem potansiyel olarak bilgisayar korsanları da dahil olmak üzere geniş bir kitleye açık hale gelir. Hackerlar, onları devre dışı bırakmak veya  güvenlik önlemlerini ve personeli gözlemlemek için kullanabilirler. Bunu engellemek için yeni güvenlik yöntemlerini takip etmek gerekmektedir. 2012 ytılında 4chan kullanıcıları Trendnet ev güvenlik kameralarının bazı modellerinde bir güvenlik açığından yararlanarak binlerce kişisel IP kamerasına saldırdı.

 
Benzer Konular
onvif nedir