HTML kodları ve SEO

HTML (Hyper Text Markup Language) tarayıcıların, web sayfalarını anlaması için kullanılan kodların tümüne verilen metin dilinin adıdır. Dikkatinizi çekeyim, programlama değil metin dilidir. Sadece HTML kodları ile program yazılamaz.

SEO Etkili Kodlar

Bu yazımızda bütün kodlardan değil, SEO için en çok kullanılan kodlardan bahsedeceğiz.

HTML Title (başlık) Etiketi

100 farklı kitap yazdığınızı, ancak onlara aynı başlıkta olduğunu hayal edin. İnsanlar farklı konularda olduklarını nasıl anlayacaklar? Ama hepsine farklı başlıklar kullanırsak okuyanlar kitapların hangi konuda olduğunu rahatlıkla anlayabilecekler. İşte Title etiketi arama motorlar için bunu ifade ediyor.

HTML başlıkları her zaman arama motorlarının bir sayfanın ne olduğunu anlamaları için kullandığı en önemli HTML sinyalidir ve hep öyle kalmıştır. En dikkatli kullanmamız gereken etikettir. Aynı başlık etiketini farklı sayfalarda kullanırsak, bu arama motorlarının kafasını karıştıracaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da anahtar kelimenin mutlaka başlık etiketinde bulunmasıdır. Mümkünse en başta olmalıdır.

Meta description (açıklama) Etiketi

En eski desteklenen HTML öğelerinden biri olan meta açıklama etiketi, sayfalarınızın arama listelerinde nasıl tanımlanacağını önermenize olanak tanır. HTML başlığı bir kitap başlığının eşdeğeriyse, meta açıklaması kitabın arka kapak yazılarına benzemektedir.

SEO uzmanları, meta açıklama etiketinin “sıralama faktörü” olmadığını ve aslında sayfalarınızın daha üst sırada yer almasına yardımcı olmadığını söylerler. Bu kısmen doğrudur. Açıklama etiketi bir sıralama faktörü değildir ama başarı faktörüdür diyebiliriz.

Aranan kelimeleri içeren bir meta açıklama (kalın olarak yazıldığı için) kullanıcının dikkatini çekebilir. İyi hazırlanmış bir meta açıklaması, kullanıcının sitenizi ziyaret etmesine sebep olabilir. Bu nedenle, meta açıklama etiketinin başarı faktörü olarak sayılması mantıklıdır.

html description etiketi

Başlık etiketleri

Başlık etiketleri (H1,H2,H3 vs.), bir web sayfasının ana bölümlerini tanımlamanın resmi bir yoludur. Arama motorları başlık etiketlerini bir sayfanın konusu hakkında ipucu olarak kullanıyor. Bulmak istediğiniz sözcükler başlık etiketlerinde bulunuyorsa, söz konusu kelimelerde arama sonuçlarında daha üst sıralarda gösteriliyorsunuz.

Başlık etiketlerinin hiyerarşik olarak kullanılması arama motorları için önemlidir. İlk önce H1 etiketi sonra H2, H3 şeklinde kullanmanız size avantaj sağlayacaktır. Burada önemli nokta H1 etiketini 1 kere, H2 etiketini de maksimum 4 kere kullanmalısınız.

Bir önceki CDN içerik dağıtım sistemi nedir? nasıl çalışır? başlıklı konumuzda CDN içerik dağıtım sisteminin artılarından ve eksilerinden bahsettik.

Kaynak: https://searchengineland.com/

BENZER KONULAR
HTML-SEO
0 cevaplar

Cevapla

Sormak istedikleriniz için yorum yapın
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir