Url

Daha yaygın bir şekilde “web adresi” olarak bilinen bir URL (Uniform Resource Locator (Türkçe: Tekdüzen Kaynak Bulucu)), internette bir kaynağın (web sayfası gibi) yerini belirtir. Ayrıca, HTTP, HTTPS, FTP vb. gibi “protokol” olarak da bilinen bu kaynağın nasıl alınacağını belirtir.

Örnek Kod

http://www.siteadi.com

Karakter limiti

Tüm tarayıcılarda doğru şekilde görüntülenmek için URL’lerin 2,083 karakterden daha kısa olması gerekmektedir.

İdeal biçim

http://www.siteadi.com/kategori-anahtar-kelime/alt-kategori-anahtar-kelime/anahtar-kelime.html

URL nedir?

Bilgisayarların sunucularla iletişim kurmak için kullandığı sayıları (IP adresleri) değiştirmek üzere tasarlanmış insani okunabilir bir metindir. Ayrıca verilen web sitesinde dosya yapısını belirlerler. Bir URL, bir protokol, alan adı ve yol (bir sayfanın bulunduğu belirli alt klasör yapısını içerir) ve aşağıdaki temel formatı içerir:

protokol://site-adı.üst-düzey-alan-adı/yol

Protokol, tarayıcının kaynaktan nasıl bir bilgi alacağını gösterir. Web standardı http://veya https://(“s”, “secure” yani “güvenli” anlamına gelir). Ayrıca mailto:(varsayılan posta istemcisini açmak için) veya ftp:(dosya aktarımlarını işlemek için ) gibi şeyler de içerebilir.

Alan adı (veya ana bilgisayar adı) (çoğu durumda, bir web sitesi) bir kaynağın bulunduğu konumla ilgili insanlar tarafından okunabilir adıdır.

Üst düzey alan adını (TLD: Top-level domain) web siteleri için bir kategori olarak düşünün. Muhtemelen .com’u veya .net’i biliyorsunuzdur, eğitim siteleri için .edu, devlet siteleri için .gov vb. bir çok TLD vardır.

Aynı zamanda, belirli bir web sitesinde bulunan belirli klasörler ve / veya alt klasörler, URL’de depolanabilecek tüm parametreler (tıklama izleme veya oturum kimlikleri gibi) ve ziyaretçilerin belirli bir web sitesindeki belirli bir noktaya atlamalarını sağlayan bağlantıları da içerir.

URL’ler neden SEO için önemli?

URL’lerin 3 temel avantajı vardır:

1. Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi

İyi hazırlanmış bir URL hem insanların hem de arama motorlarının hedef sayfanın ne hakkında olacağını kolay anlamasını sağlar. Örneğin, aşağıdaki “Eng Bilgisayar” URL’si “anlam olarak doğru” URL olarak adlandırdığımız şeydir (hedefini doğru olarak tanımlıyor):

Doğru kullanılan başlık etiketi (title tag) sayfanın konusunun ne olduğu hakkında net bir fikir vereceği için muhteşem bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır. “Fidye yazılımı” konusunu arayan bir kullanıcı başlık ve linkte bu anahtar kelimeyi gördüğünde sayfada aradığı konunun olduğuna karar verecektir.

2. Sıralamalar

URL’ler, belirli bir sayfayı veya kaynağın bir arama sorgusuyla alakasını belirlerken arama motorlarının kullandığı küçük bir sıralama faktörüdür. Alan adının kendi otoritesine ağırlık verilmekle birlikte , bir URL’deki anahtar kelime kullanımı bir sıralama faktörü olarak da işlev görebilir .

3. Bağlantılar

İyi hazırlanmış URL’ler, forumlara, bloglara, sosyal medya ağlarına veya diğer çevrimiçi ağlara bağlantılar halinde kopyalanıp ve yapıştırılarak çapa metni (anchor text) olarak kullanılabilir.

Burada ki yarar iki katlıdır:

  1. Bazı web siteleri (örneğin Facebook gibi) paylaşılan bağlantıları tamamen biçimlendirilmemiş olarak bırakabilir. Optimize edilmemiş, semantik olarak yanlış adresler hantal görünebilir; buda insanları  tıklamaktan vazgeçirebilir. İnsan tarafından okunabilen adresler, kullanıcılara bağlantıyı tıkladıklarında nereye gidecekleri ile ilgili daha iyi bir fikir verir.

url optimize

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi, arama motorları optimize edilmemiş URl’leri görebilir ve sayfayı URL içindeki terimlerle ilişkilendirebilir. Ama URL’nizde anahtar kelimeler kullanmak, insanları linke tıklamayı teşvik edebilir. Bu da seçtiğiniz kelimeler için sitenizin sıralamasını yükseltebilir.

Seo dostu URL seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • URL’leri olabildiğince basit, alakalı, ilgi çekici ve doğru tutmak, hem kullanıcılarınızı hem de arama motorlarınıza anlamalarını sağlamak açısından önemlidir (bunlar iyi sıralamanın bir ön şartıdır). URL’ler kimlik numaraları ve kodları içerebilir, ancak en iyi uygulama, insanların anlayabileceği kelimeleri kullanmaktır.
  • URL’ler kesin olmalı ama özlü olmalıdır. Yalnızca URL’yi görerek, bir kullanıcı (ve arama motoru!) sayfada ne bekleyeceği konusunda iyi bir fikir edinmelidir.
  • Okunabilirlik için gerektiğinde kelimeleri ayırmak için tire (-) kullanın. Kelimeleri ayırmak için URL’lerde alt çizgi, boşluk veya herhangi bir karakter kullanılmamalıdır.
  • Küçük harf kullanın. Bazı durumlarda, büyük harfler yinelenen sayfalarda sorunlara neden olabilir. Örneğin, engbilgisayar.net/Seo ve engbilgisayar.net/seo iki farklı URL olarak görülebilir; bu, yinelenen içerikle ilgili sorunlar oluşturabilir.

Kaynak: https://moz.com/

Benzer Konular
yoast seo renk paleti
seo şirketi
https
reddetme aracı