VPN veya Sanal Özel Ağ

VPN nedir?

Bir VPN sağlayıcısı tarafından çalıştırılan bir sunucu aracılığıyla internete bağlanmanıza izin veren bir hizmettir. Bilgisayarınız, telefonunuz veya tabletiniz ve bu “VPN sunucusu” arasında dolaşan tüm veriler güvenli bir şekilde şifrelenir.

vpn nedir

Ne işe yarar

  • İnternet faaliyetinizi ISS’inizden gizleyerek gizlilik sağlar.
  • Hükümetlerin uyguladığı sansürden etkilenmemenizi sağlar.
  • Coğrafi konumunuza göre haksız yere reddedilen hizmetlere erişebilmek için bulunduğunuz yeri coğrafi olarak ” taklit ” etmenize izin verin.
  • Sizi bilgisayar korsanlarına karşı korur.
  • Güvenli bir şekilde P2P (Peer to Peer:aynı ağdaki bilgisayarların veri transferi) indirmenize izin verin .

Bu servisi kullanmak, internet bağlantınızı en başta sağlayan ISS’niz olduğu için bir İnternet Servis Sağlayıcı ihtiyacının yerini almaz.

Nasıl çalışır?

Normal olarak, internete bağlandığınızda öncelikle İnternet Servis Sağlayıcınıza (ISS) bağlanır ve ardından ziyaret etmek istediğiniz herhangi bir web sitesine (veya diğer internet kaynaklarına) bağlarsınız. Tüm internet trafiğiniz ISS’nizin sunucularından geçer ve ISS’niz tarafından görüntülenebilir.

VPN’yi kullanırken, VPN sağlayıcınız tarafından işletilen bir sunucuya (“VPN sunucusu“) şifreli bir bağlantı aracılığıyla bağlanırsınız. Bu, bilgisayarınız ile sunucu arasında dolaşan tüm verilerin şifrelenmesi anlamına gelir; böylece yalnızca siz ve sunucusu trafiğinizi görebilir.

Artıları

  • Tüm internet etkinliği VPN sunucusu üzerinden yönlendirildiğinden hangi web sitelerini (vb.) ziyaret ettiğinizi bilinmez. ISS’niz yalnızca VPN sunucusuna bağlandığınızı görebilir.
  • İnternet faaliyetinizi internetten izleyen herkes, yalnızca VPN sunucusuna kadar izleyebilir; bu nedenle, VPN sağlayıcısı bilgilerinizi vermezse gerçek IP adresiniz gizlenir. Bu, web sitelerinin gerçek IP adresinizi göremediği anlamına gelir.

Eksileri

Verileri şifreleme ve şifre çözme işlem gücü gerektirir. Bu ayrıca, teknik olarak, kullanılan şifreleme ne kadar güçlü olursa, internet erişiminiz de o kadar yavaş olur demektir. Bununla birlikte, modern bilgisayarların gücü göz önüne alındığında, bu yavaşlama göreceli olarak küçüktür.

Yakınınızdaki bir web sitesine erişmek için coğrafi olarak yakın bir yerde bulunan sunucuya bağlanır iseniz, VPN kullanmadığınız zaman ki internet hızınıza göre % 10 civarında bir düşüş bekleyebilirsiniz.

Vpn Yasal mı?

Evet. çoğu ülkede, vatandaşların yasal olarak gizlilik hakları vardır ve yalnızca bir VPN hizmeti kullanmak hiçbir yerde yasa dışı değildir.

Ancak Çin, İran, Türkiye gibi bazı ülkelerde bu hizmeti kısıtlamaya yönelik çalışmalar vardır. Tor Project, Hotspot Shield, Psiphon, Zenmate, TunnelBear, Zero, Vypr, Private Internet Access, IPVanish gibi servisler yakın zamanda Türkiye’de yasaklandı.

Avrupa’da terörizm tehdidinden dolayı, birçok ülkede (Fransa ve İngiltere gibi) sağlayıcılar, kullanıcıların günlük kayıtlarını tutmak zorundadır. Dolayısıyla, gizlilik arayan VPN kullanıcıları, bu ülkelere dayalı herhangi bir hizmetten kaçınmalı ve günlük kayıtların yasal olarak gerekli olmadığı ülkelerdeki sunucuları kullanmalıdır.

VPN seçerken nelere dikkat etmeliyim

  • Hız – Sunucuya olan uzaklık ve şifreleme / şifre çözme işlemleri nedeniyle bazı internet hız kayıpları yaşanır.
  • Gizlilik – tüm sağlayıcılar gizlilik sözü verir, ancak gizliliğin neyi kapsadığının kontrol edilmesi gerekir.
  • Güvenlik – Bir saldırganın (bilgisayar korsanları) verilerinize erişmesini önlemek için kullanılan teknik tedbirlerin ne kadar iyi olduğudur.
  • Sunucu / ülke sayısı – ne kadar çok ülkede hizmet veriliyorsa o kadar hız kayıplarınız azalır.
  • Eşzamanlı bağlantı sayısı – Bazı sağlayıcılar aynı anda yalnızca bir cihazdan bağlamanıza izin verirken diğerleri PC’nizi, dizüstü bilgisayarınızı, telefonunuzu, tabletinizi aynı anda kulllanmanıza izin verir.
  • Müşteri desteği – Birçok kullanıcı hala tam olarak bu hizmeti doğru kullanamamaktadır. Bu gibi durumlarda verilen müşteri desteği kimi zaman hayat kurtarıyor.
  • Ücretsiz denemeler ve para iadesi garantileri : Belki bu hizmetin sizin için uygun olup olmadığına karar vermenin en iyi yolu satın almadan önce denemektir!
  • Yazılım – VPN istemcileri yalnızca kullanımı kolay olmamalı, aynı zamanda birçok gerekli özellikleri de barındırıyor olmalıdır. Bunların en yararlıları VPN öldürme anahtarları ve DNS sızıntısı korumasıdır

Masaüstleri, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm bilgisayar türü aygıtlar için kullanılabilir.

Ücretsiz VPN’ler

Ücretsiz VPN hizmetleri var, ancak bunlar genelde kısıtlı hizmet verir. Ancak bu servisi çalıştırmak ucuz değildir, bu yüzden ücretsiz bir hizmetin ne kadar güvenilir olacağı aşikardır.

Kaynak: vpns-beginners-need-know

Bir önce ki Bios sıfırlamanın (resetlemek) 3 yolu başlıklı konumuza buradan ulaşabilirsiniz.

BENZER KONULAR
touch vpn
vpn nedir
bios pili jumper
fidye yazılımı
0 cevaplar

Cevapla

Sormak istedikleriniz için yorum yapın
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir